Bolsward LIDL

In 2014 begonnen we aan dit project – inmiddels is het 2021 en is het project nog steeds lopend. Omdat we trots zijn op onze ontwerpen, gunnen we je alvast een kijkje in de keuken.

Voormalig Garage de Jong staat al decennialang leeg. De ramen zijn dichtgetimmerd en het pand verslechterd met de dag. Vroeger vond je hier de remisehallen van de tram, het tramgebouw staat er nog. Van vroeger, heel vroeger, toen er nog een tram reed tussen Bolsward en Workum.

Een voorwaarde van het project was de herbestemming van het tramgebouw. Helaas is dit met het huidige gebouw niet haalbaar, omdat de staat zo slecht is. Slopen en herbouwen is de enige manier om de oude kwaliteiten en karakteristieken weer boven water te krijgen.

Een supermarkt met karakter

Wij hebben de ontwerpen gemaakt om van deze locatie een supermarkt te maken. In het tramhuisje worden de sociale voorzieningen van de supermarkt geplaatst, denk aan de kantine en beneden het magazijn.

In de oksels van het remisegebouw willen we een glazen vitrine plaatsen, die door de gemeente gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor het tentoonstellen van kunst. Of misschien wel de stoomtrein vereniging, om een stukje van de rijke historie van deze locatie te laten zien.

Metaforische knipoog

Het ontwerp is een metaforische knipoog naar de vroegere hallen. Op dit moment staat dit project in de koelkast, vanwege verschillende belangen van betrokken partijen. Natuurlijk hopen wij dat het project in de komende jaren gerealiseerd gaat worden: deze locatie verdient het om in ere hersteld te worden.

Erik van der Wolf

Bouwkundig Projectleider

Volg ons